Kısaca Kentsel Dönüşüm Kanunu Anlatmak Gerekirse;
Kentsel Dönüşüm Kanun ile eski, ekonomik ömrünü tamamlamış, depreme dayanıksız, hasarlı, kaçak binalarınız için Herhangi bir Bakanlık Yetkili Kuruluşuna başvuruda bulunup Deprem Risk Raporu alarak binalarınızı yaşanabilir, depreme dayanıklı olarak yeniden inşaa edebilirsiniz. Bunun için Belediye’ ye başvurmanıza, TOKİ’yi beklemenize gerek yok sizin talebiniz ve insiyatifiniz ile bu kanundan yararlanabilirsiniz. Binanız için hazırlanacak Deprem Risk Raporu ‘nun onaylanması ile Kentsel Dönüşüm Kira Yardımları, Kentsel Dönüşüm Kredileri ile Harç Muafiyetlerinden yararlanarak binanızı yeniden inşaa ettirebilir veya binanızı güçlendirme yaptırabilirsiniz.
Riskli yapı olarak belirlenen binanın yıkılıp yeniden yapılması durumunda devletin sağladığı avantajlar.
Vergi avantajı sunuluyor.
Kira yardımı yapılıyor.
Kredi yardımı yapılıyor.
Belirli bölgelerde %10 ile %30 arasında imar artışı veriliyor.
Daha detalı bilgi için Güven – Reform ile irtibat kurabilirsiniz.
Öncelikli olarak binanızın yeni imar durumunu öğrenmeniz gereklidir. İmar durumuna göre binanızı yıktığınız zaman ne kadar inşaat alanı yapacağınız belli olur.
Eğer binanız mevcuttan az imarda veya m²’de yapılmışsa kolaylıkla bir mühendis ile anlaşabilirsiniz. Mevcut imar durumu tam olarak kullanılmışsa mütahit ile anlaşmanız zorlaşır. Ya dairenizin m²’si küçülecek yada mütahite para verilerek yaptırılabilir. Bu gibi durumlar için devlet destekleri vardır. Bu konu ayrıntılı olarak Kentsel dönüşüm desteklerinde anlatılmıştır.
Mevcut imar durumundan fazla kullanılmış ise binanızda fazla kat var ise daire m² leri düşülerek yapılacak toplam inşaat alanına her daire tapu hissesi kadar pay olarak ufalmaya gidilir.
Bütün kat malikleri veya 2/3 çoğunluk anlaşmalıdır.
Binanızı yapacak mütahit ile anlaşmalısınız. veya kendiniz yapmaya karar vermelisiniz. Daire sahipleri arasındaki anlaşmazlık durumları ayrıntılı olarak anlaşmazlıklar ve mütahit bölümündedir.
Binanızın risk analizini yaptırıp belediyelere onaylatlamalısınız. Risk analizi ile ilgili detaylı bilgiler Riskli yapı tespit edilmesi bölümündedir.
Kira yardımı – Kredi – Muaf yazılarını anlamalısınız. Lisanslı kuruluş olarak bu konularda biz yardımcı oluyoruz.
Yıkım ruhsatı almalısınız ve binanızı yıkmalısınız.
Yeni projelerinizi çizip inşaat ruhsatı almalısınız.
Yeni, güvenli, modern daireniz hayırlı olsun.
Soru: Kentsel Dönüşüm Bina Ortak Karar Protkolünde 2/3 Çoğunluk İle Binamızı Yenileyebilir miyiz?
Cevap: Kentsel dönüşümden yararlanmanın ilk adımı binanız için Deprem Risk Raporu almaktadır. Bina Deprem Risk Raporunun İlgili İdareden onayı ile bina malikleri hisse bazında 2/3 oranında çoğunlukla binalarının yeniden inşaası, bina inşaatını kime yaptıracakları, daire paylaşımları, ne zaman binalarını inşaa ettireceklerine, kentsel dönüşüm kredisi veya kira yardımı kullanıp kullanmayacaklarına, kat karşılığı binayı yaptırmaya bina adına karar alabilirler.
Soru: Kentsel Dönüşüm Bina Ortak Karar Protkolünde Anlaşmayan 1/3 Azınlık Hisse Sahiplerinin Durumu Ne Olur?
Cevap: Binanız Kentsel Dönüşüme girdikten sonra 2/3 çoğunluk ile bina ortak karar protokolünü imza altına alınması ile bina ortak karar protokolünü imzalamak istemeyen 1/3 azınlık hisseleri sadece binadaki hak sahiplerinin katılabildiği açık arttırmada Bakanlıkça satışı (kamulaştırılması ) yapılır.
Soru: Kentsel Dönüşüm Kredisi Ve Kira Yardımı Kullanabilir miyim?
Cevap: Binanız için hazırlanmış olan Deprem Risk Raporu onaylattıktan sonra Kentsel Dönüşüm Kredisinden veya Kira yardımlarından yararlanarak binanızı yenileyebilirsiniz. Kentsel Dönüşüm Kredisi, Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı ile Kentsel Dönüşüm Taşınma yardımları hakkında detaylı bilgiyi ilgili sayfamızda bulabilirsiniz.
Soru: Kentsel dönüşüm kira yardımını kimler, nasıl alır? Ne kadar alır?
Cevap: Kentsel dönüşüm kira yardımını; binaları için Deprem risk raporu alarak binaları kentsel dönüşüm kapsamına girmiş bina ikamet eden mülk sahipleri ile riskli binada en az 1 yıldır kiracı olduklarını belgeleyen ( elektrik, su faturaları vs) kiracılar alabilir. Binada ikamet eden mülk sahipleri için Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 18 ay boyunca aylık 860 TL dir.
Riskli binada en az 1 yıl kiracı olduklarını belgeleyen kiracılar ise 1defaya mahsus toplu olarak 1720 TL Kentsel Dönüşüm Taşınma Yardımı alabilirler. Kiracılar taşınmaya yardımına ek olarak gayrimenkul satın almak için Kentsel Dönüşüm Kredisi kullanabilirler.
Kira yardımı için ilinizdeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı Kentsel Dönüşüm Müdürlüklerine, İstanbul’ da iseniz binanızın bağlı olduğu Belediyeye başvurabilir , Ücretsiz ALO 181 Bakanlık Hattında bilgi alabilirsiniz.